Zdrowe zamienniki cukru

Obecnie spożywamy duże ilości cukru, warto wiedzieć że to nie tylko słodzona herbata czy kawa, ale także duża zawartość cukru występuje w napojach. Podobnie wiele produktów żywnościowych zawiera duża zawartość cukru.

W ten sposób spożywany codziennie bardzo duże ilości cukru nawet nie do końca zdając sobie z tego sprawę. Dlatego warto zwrócić uwagę na zażartość cukru w produktach. Na opakowaniach znajdziemy informacje na temat zawartości cukru, oraz kalorii. Jeżeli wyeliminujemy z naszej diety przykładowo napoje słodzone powinniśmy zwrócić uwagę na cukier jaki używamy na co dzień. Obecnie cukier możemy zastąpić różnego rodzaju zamiennikami, jednym z nich jest erytrytol, który naturalnie występuje w przyrodzie w warzywach i owocach. Zawiera bardzo małą ilość kalorii 0,2 kcal/g, jest niewiele mniej słodki od cukru, zatem jest doskonałym pomysłem dla diabetyków. Dobrym pomysłem na zastąpienie będzie także miód. Jest on łatwo dostępny, początkowo możemy zacząć go używać do słodzenia, przykładowo dobrym pomysłem będzie herbata z miodem. Początkowo przystosowanie się do miodu może być trudne, dlatego warto wypróbować różne rodzaje miody dostępne na rynku. Jeżeli wybierzemy swój ulubiony smak, wówczas możemy łatwiej się przyzwyczaić. Miód jest bardzo słodki, dzięki czemu łatwo zastępuje miód ma podobną kaloryczność do cukru. W jego skład wchodzą fruktoza i glukoza, miód ma wiele zalet zabija bakterie oraz poprawia działanie układu pokarmowego.

Na rynku znajdziemy wiele różnych zamienników, warto zwracać oczywiście uwagę na ich kaloryczność. Więcej informacji na temat zamienników cukry znajdziemy na stronie http://osadapiekna.pl/ciekawostki/najlepsze-zamienniki-cukru/. Mamy zatem obecnie alternatywę, na co dzień bowiem spożywamy zbyt wiele cukru. Powinniśmy zdawać sobie sprawę że ograniczenie ilości spożywanego cukru będzie zdrowe dla naszego organizmu. Z pewnością tego rodzaju rozwiązanie docenią osoby na diecie i diabetycy, będzie to duży krok na drodze do poprawy stanu naszego zdrowia.

admin